ISO 22000: 2018 este cea mai actualizată versiune a standardului pentru implementarea unui sistem de management al siguranței alimentare.
Este un set de linii directoare menite să ajute întreprinderile să identifice, să monitorizeze, să controleze și să prevină pericolele în procesele lor de producție alimentară, asigurându-se că produsele pe care le produc sunt sigure pentru consum.
ISO 22000 este un set de linii directoare care ajută întreprinderile să stabilească și să gestioneze un sistem de management al siguranței alimentare (FSMS). Procesele și procedurile pe care o întreprindere le implementează prin ISO 22000 îi vor ajuta să identifice, să monitorizeze, să reducă și să prevină pericolele pentru siguranța alimentelor în orice etapă a lanțului alimentar.
Vă va ajuta să îmbunătățiți comunicațiile de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente, cadrul ISO 22000 vă va ajuta să livrați alimente sigure și sănătoase clienților. Acest standard recunoscut la nivel global respectă principiile Codex HACCP și are aprobarea de reglementare.
Utilizarea unui sistem de gestionare a siguranței alimentare vă va ajuta să vă asigurați că alimentele furnizate sunt la un standard ridicat și fără contaminare.
Standardul asigură siguranța alimentelor de la fermă la furcă pe baza acestor elemente cheie recunoscute în general:
Comunicare interactivă: un factor inovator și esențial pentru gestionarea riscurilor. Un flux informativ structurat în toate direcțiile, intern și extern. Acesta garantează un control eficient al pericolelor.
Managementul sistemului: controlul interacțiunii dintre elementele sistemului garantează eficiența și eficacitatea sistemului.
Programele premise: bune practici de fabricație, bune practici de igienă, bune practici agricole, inclusiv de exemplu programe și proceduri de întreținere a clădirilor și echipamentelor, precum și programe de control al dăunătorilor, sunt pilonii pe care se bazează un sistem HACCP (Analiza pericolelor și punctele critice de control).
Principii HACCP: Metodologia de bază pentru planificarea proceselor de producție sigure, adecvate fiecărei companii, fără birocrație inutilă.
Atât ISO 22000, cât și sistemele de analiză a pericolului și punctele de control critic (HACCP) sunt similare într-o varietate de moduri, prin faptul că ambele sunt axate pe a face alimentele în siguranță pentru consum. Diferențele constau în modul în care merg în acest sens.
HACCP este axat pe controlul pericolelor în anumite puncte din producția de alimente. Prin eliminarea pericolelor, îmbunătățiți siguranța produselor alimentare pe care le produceți.
ISO 22000 este mai generalizat decât HACCP, analizând siguranța alimentelor de-a lungul lanțului de aprovizionare, mai degrabă decât în punctele critice identificate. ISO 22000 folosește principiile HACCP în orientările sale, dar se extinde asupra acestora. ISO 22000 acoperă, de asemenea, domenii care nu sunt menționate în mod special de HACCP, cum ar fi îndrumări privind tratarea cu alergeni.
Devenind certificat ISO 22000, vă veți demonstra angajamentul dvs. pentru siguranța alimentelor față de clienți și alte părți interesate. Veți introduce, de asemenea, în afacerea dvs. procese recunoscute la nivel internațional de gestionare a siguranței alimentare, care vă vor consolida controalele de gestionare a riscurilor și vor îmbunătăți transparența și responsabilitatea. Acest lucru va spori reputația mărcii dvs., care la rândul dvs. vă va oferi un avantaj competitiv și vă va ajuta să câștigați noi afaceri.
Avantajele ISO 22000
Încorporați în afacerea dvs. procesele recunoscute la nivel internațional în domeniul siguranței alimentare
Consolidarea controalelor de gestionare a riscurilor în întregul lanț de aprovizionare cu alimente
Îmbunătățirea încrederii clienților, furnizorilor și a altor părți interesate în siguranța alimentelor și în capacitatea dvs. de a reduce riscurile pentru sănătate
Îmbunătățiți transparența și responsabilitatea în organizația dvs. prin clarificarea responsabilităților
Vă ajută să vă optimizați și să actualizați sistemele printr-un proces de îmbunătățire continuă, astfel încât acestea să rămână eficiente
Asigură-ți echipa de conducere că organizația dispune de proceduri solide și eficiente de siguranță alimentară de-a lungul lanțului său de furnizare
Asigurați-vă că întregul lanț de aprovizionare cu alimente dispune de controale solide care împiedică introducerea de materiale periculoase și contaminarea
Cum pot să mă pregătesc pentru certificare?
Procesul descris în ISO 22000 include următorii pași:
Identificați, evaluați și controlați pericolele pentru siguranța alimentelor care pot fi așteptate să apară pentru a evita rănirea directă sau indirectă a consumatorului
Comunică informații adecvate prin intermediul lanțului alimentar cu privire la problemele de siguranță legate de produs
Comunicați informații cu privire la dezvoltarea, implementarea și actualizarea sistemului de management al siguranței alimentare în întreaga organizație
Evaluați periodic și actualizați, atunci când este necesar, sistemul de management al siguranței alimentare pentru a acoperi activitățile efective ale companiei și cele mai recente informații despre pericolele pentru siguranța alimentelor.
Dezvoltarea, implementarea și certificarea unui sistem de management al siguranței alimentare este o călătorie continuă, auditul independent reprezentând un element al procesului de evaluare totală.
Prin Certificare ISO 22000 se obtine
Reducerea costurilor de productie
Reducerea amenzilor din partea organelor de control
Cresterea calitatii produselor
Cresterea volumului de produse la costuri mai mici
Accederea pe piete noi de desfacere (export, hypermarket etc)
Cresterea sigurantei alimentare
Cresterea competitivitatii companiei
Avantaje ISO 22000 HACCP
Recunoasterea oficiala a capabilitatii organizatiei de a produce/ distribui / comercializa alimente sigure pentru consumatori
Calificarea ca si furnizor al marilor producatori / retele comerciale
Mai buna comunicarea cu autoritatile (ANPC, ANSVSA, DSP)
Asigurarea conformarii la legislatia in vigoare
O mai buna imagine in piata si avantaj concurential
Motivarea personalului
Posibilitatea de a castiga o parte din licitatiile publice